Hur startar man en E-handelsbutik? (Steg för steg)

Framgångspillret, 23 december 2022

För ungefär ett år sedan så startade jag min egen e-handelsbutik, och fram tills idag har vi sålt för ungefär 100 tusen kronor, vilket har varit både lärorikt och utmanande.

Det svåraste delen i att driva en e-handelbutik är enligt mig att bestämma vilken typ av produkter man ska sälja och att faktiskt driva försäljningen. Samtidigt är detta något som man kan utveckla  och förbättra med tiden, vilket var något som vi gjorde.

I denna artikeln kommer jag att ge er en övergripande guide om hur du kan starta din egen e-handelsbutik från början. Det mesta kommer att baseras från mina egna erfarenheter av att driva en butik.

Hur startar man en E-handelsbutik?

Processen att starta upp en e-handelbutik kan delas upp i 8 olika steg som vi går igenom mer nedan.

1. Välj produkter och definiera din målgrupp

Det första steget är att bestämma vilka produkter du ska sälja och vad som är din målgrupp. Du bör försöka att välja produkter som är relaterade till varandra, eftersom det kan leda till merförsäljning.

Detta innebär att om en person är intresserad av en produkt så finns det också en sannolikhet att han/hon också är intresserad av de andra produkterna som du säljer.

Mitt bästa tips är att börja med att sälja ett fåtal produkter som du vet kommer att sälja. Detta gör att du kan minimera din lagerkostnader i början och sedan kan du lägga till fler produkter efterhand.

Det är även viktigt att försöka definiera sin målgrupp eftersom det kommer avgöra vilka produkter du väljer, och även sedan vilka marknadsföringskanaler du borde använda.

2. Välj ett namn och registrera domännamn

Nästa steg är att välja ett namn för din butik eller företag, och sedan registrera domännamnet så att du kan ha en webbsida.

Många lägger onödigt mycket tid på att försöka hitta ett snyggt namn, men faktum är att det mest viktiga är att ditt domännamn ska vara lätt att komma ihåg och det ska helst kunna knytas till de produkter som du säljer.

Mitt tips är att skriva ner några olika förslag på domännamn som du tycker om och sedan fundera vilket som du tycker om mest. Du kan även fråga andra vad de tycker om namnen, så att du får en bra bild av hur dina kunder sedan kan uppfatta din butik.

3. Välj en plattform

När man ska driva en webbutik så kommer man att behöva en  -handelsplattform. Det finns många olika plattformer att välja mellan såsom Shopify, WooCommerce och Magento.

Bland dessa tre så hade jag rekommenderat att välja Shopify eller WooCommerce om du är nybörjare eller inte har så mycket teknisk kunskap. Samtidigt är detta också bra val för den tekniska.

Vi använder exempelvis WooCommerce för vår webbutik tillsammans med Klarna för att ta emot betalningar, och detta är trots jag är dataingenjör.

4. Designa din butik

När du har valt plattform kan du börja designa din webbutik. Det finns många olika teman som du kan välja mellan beroende på vilken plattform du använder, och min rekommendation är att välja ett av dessa.

Försök även att göra det helt själv eftersom du kommer att lära dig mycket värdefull kunskap, samtidigt som du också kommer spara pengar som du kan använda till att bygga upp ett lager.

5. Lägg till produkter och skapa produktsidor

Efter att butiken är skapat så kan du börja lägga in de produkter som du vill sälja. Detta innebär att man ska ladda upp produktbilder, skriva en produktbeskrivning och bestämma de olika priserna.

Tänk på att du bör försöka inkludera så mycket information som möjligt om varje produkt, eftersom detta kommer att hjälpa kunderna att fatta rätt köpbelopp senare.

Om du vill snabba upp tiden att skriva produktbeskrivningar så kan du även använda flera olika typer av AI-verktyg såsom JasperAI, CopyAI eller varför inte ChatGPT. Du kan sedan skriva om texten litegrann för att få beskrivningen mer personlig.

6. Integrera betalningsprocesser

För att kunna ta emot betalningar så behöver du välja en betalningslösning som passar din butik. Det finns många olika betalningslösningar att välja mellan, men jag hade rekommenderat Stripe och Klarna.

Stripe använde vi oss av i början, och det var väldigt enkelt att sätta upp och använda, men jag skulle säga att Klarna är något bättre.

Klarna har många funktioner såsom till exempel Klarna Checkout, som vi har märkt ha ökat våra konverteringar, och därmed även vår försäljning. Dessutom så har de flera andra integrationer med exempelvis Postnord, vilket gör att man sparar mycket tid när man beställer frakt.

7. Välj fraktalternativ

När man har valt betalningslösningen så är det dags att välja ett fraktalternativ. Det finns flera leverantörer såsom Postnord, DHL, DB Schenker osv, men den mest populära är Postnord.

För att använda Postnord behöver du skapa ett företagskonto på deras portal, och du kan därefter  börja använda deras tjänster och exempelvis beställa frakt.

E-handelsplattformar såsom Woocommerce gör det även möjligt att sätta upp olika frakternivåer som baseras på vikten och storleken på varorna. Detta kan också vara bra att tänka på om du kommer att skicka väldigt tunga paket.

8. Marknadsför din butik

När du har satt upp det grundläggande och din butik är upp på webben, kan du börja marknadsföra din butik.

Det allra första du bör göra när butiken är uppe är att koppla din butik med Google Search Console och ladda upp en sitemap. Detta gör att Google blir medveten om att din hemsida existerar och de kan börja indexera din hemsida så att det syns i sökresultaten.

För att börja marknadsföra sin butik kan man sedan använda sig av en rad olika metoder såsom

sociala medier, bloggar, annonser och e-postmarknadsföring. Alla dessa metoder har sina för- och nackdelar, men det är bra att prova sig fram och se vad som fungerar bäst för dig.

Om man väljer att marknadsföra genom sociala medier och annonser så är det viktigaste att välja en kanal som din målgrupp använder.

Detta innebär att om du exempelvis har produkter till tonåringar så bör du använda en kanal såsom Tiktok, medan om du riktar dig åt äldre personer så kan Facebook vara ett bättre val.



Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!